24 Eylül 2007 Pazartesi

Yiyeceklerimiz ve Biz



Türkiye kimyasalla vurulacak!

Kanser oranları neden hızla artıyor? Sağlık adına yediğimiz sebze ve meyveler bizi yavaş yavaş kanserin kucağına itiyor! TBMM raporunun da doğruladığı bu tehlikeli piyasa oyununu ve oyundan korunma yollarını uzmanlar İbrahim Yetkin ve Hilal Caber sizin için anlattı.


Tarım cenneti ülkemiz artık zehirli tarım cenneti... Bilinçsiz üreticilerimiz tehlikeli tarım ilaç pazarının içinde kandırılıyor... Bu öyle bir döngü ki zehirler sadece bitkilerle değil, toprakla, içtiğimiz suyla bile vücudumuza yerleşiyor!
Türkiye Ziraatçiler Derneği başkanı İbrahim Yetkin "Avrupa'da reçeteyle satılan tarım ilaçları, Türkiye'de başıboş bir şekilde satılıyor. Çiftçiler, hastalığı bilmeden, yanlış zamanlarda yanlış miktarlarda ilaç kullanıyor. Oysa ki üreticinin numunesini uzmana gösterip, "doktor tavsiyesi" metoduyla ilaç vermesi gerekiyor. Tarım Müdürlüğü'nün de çiftçinin kullandığı ilaçların envanterini tutarak, bu ürünlerin ne kadar ve ne zaman ilaçlandığını takibini yapması sofraya gidene kadar ürünü izlemesi şart. İnsanlar bu ilaçlı ürünleri yediğinde etkisi 9- 10 yıl sonra ağır bir şekilde ortaya çıkıyor." diyor.
Tütün ilacı bibere
İyibilgi'ye görüş veren eğitimci ve Ziraat Mühendisi Hilal Caber'in açıklamaları ise dikkatle okunmalı. Caber, ilaç kalıntılı tarım ürünlerinin en büyük zararının kanserojen etkileri olduğunu anlatıyor: " Kullanılan zaralı tarım ilaçları kimyasal maddelerdir. Çoğu zaman çiftçiler tarafından dozajının üstünde kullanıln bu maddeler insan ve fare gibi sıcakkanlılarda etki gösteriyor.
Çiftçiler tarlaya iki ölçek yerine, daha etkili olsun diye dört ölçek kullanıyor. Ya da domates ve bibere kullanılan kimyasalı, patlıcana, kabağa uygulama yanlışını yapıyor. Duyduğumuza göre tütün için kullanılan ilacı domatese- bibere kullanan çiftçiler dahi var. "
Vücuttaki mikroorganizmalarla etkileşime giriyor
Caber'in verdiği bilgilere göre tarım kimyasalları vücudumuza iki türlü etki yapıyor. İkisi de oldukça korkunç:
Tarım ilaçlarının ilk etkisi ilaç alıntısının vücuda alınıp, vücudu tahribiyle gerçekleşiyor. İkincisi ise, vücutta hastalık yaratan bir mikroorganizma ile etkileşime giren kimyasal kalıntının mikroorganizmanın güçlenmesine neden oluyor, direncini arttırıyor. Caber'e göre son yıllarda artan kanser vakalarında en önemli neden, kimyasal tarım homonları, gübreler ve tarım ilaçları.
Hilal Caber bu kullanılan tarım kimyasallarının sadece ilaç kalıntılı bitkilerle değil, farklı şeklillerle de vücudumuza girdiğinin altını şu sözlerle çiziyor: "Tarımsal arazinin toprağına bulaşan bu ilaçlar, sulama yoluyla su birikintilerine, derelere, yer altı sularına ve denizlere ulaşıyor. Bu yüzden yediğimiz balıklarda, içtiğimiz sularda dahi bu kimyasallar var. "
Tarım ilaç piyasası tehlikeli bir piyasa
Peki çiftçileri kendi sağlıklarını da tehdit eden bu ilaçları kullanmaya kim itiyor? Bu sorumuzu içtenlikle yanıtlayan Hilal Caber "Tarım kimyasal ilaçları piyasası çok tehlikeli bir piyasa. Tıbbi ilaç piyasası ile hiçbir farkı yok. İnsanları daha fazla ürün alma vaadleriyle yalanlarla, abartılarla yönlendiriyorlar. İnsanlar da bilinçsiz olduğu için innaıyor. Hatta komşular arsında da bu ilaç beyaz sineğe iyi geldi, sen de kullan diye" ilaç alışverişleri dahi oluyor. "
Büyük üreticilerin meyve ve sebzeleri daha tehlikeli
İlaçlı meyve ve sebzeler her yerde diyen Caber, mevsimsiz meyve ve sebzelerde yüzde 90'a varan ilaç tehlikesine karşı uyarıyor. Büyük üreticilerin daha çok üretme ve ekonomik güç sebebiyle tarım ilaçlarını daha bol kullandığının altını çizen Caber, "Meyve ve sebze almak için küçük pazarları tercih edin ve en önemlisi mevsimsiz sebze asla yemeyin. Kabak ve hıyarın doğasında asla kışın ürün veremk olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Bunları üretmek için her halükarda hormon ve ilaç kullanılır" tavsiyelerinde bulunuyor.
Yrd.Doç.Dr. Rifat BATTALOĞLUAnkara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı MAMAK-ANKARAMSN :



AKTARAN CAHİT KARAKOÇ

22 Eylül 2007 Cumartesi

KÖY RESİMLERİ 10






KÖY RESİMLERİ 9






KÖY RESİMLERİ 8






KÖY RESİMLERİ 7






KÖY RESİMLERİ 6






KÖY RESİMLERİ 5






KÖY RESİMLERİ 4






20 Eylül 2007 Perşembe

KÖY RESİMLERİ 3






KÖY RESİMLERİ 2






KÖY RESİMLERİ