13 Nisan 2008 Pazar

NÜKLEER E DÜNYANIN HER YERİNDE TEPKİ VAR

Almanya’nın Gronau kentindeki Urenco tesislerinden ve Hollanda’daki Almelo tesislerinden Rusya’nın St. Petersburg kentine taşınan nükleer atıklar protestolarla karşılandı. Anti-nükleer gruplar, Ural Dağları’ndaki son depolama alanına götürülmek üzere trene yüklenen nükleer atıkların transferini protesto etti.
15 Mart günü, St. Petersburg kentinde, Bellona ve Ecodefense grupları nükleer atık transferini protesto etmek amacıyla bir eylem gerçekleştirdi. Nükleer atıklar nedeniyle sakat doğan çocukların resimlerinin taşındığı eylem sonrasında eylemciler nükleer atık treninin beklediği limana yürüdüler. Atık treni etrafındaki radyasyonu ölçen ve normalin 30 kat üzerinde olduğu uyarısını yapan eylemciler, “Nükleer Atıkların Taşınmasına Hayır” pankartını trenin üzerine astılar. Nükleer atık transferini engellemek üzere treni durdurmaya çalışan eylemcilerin ve eylemi görüntüleyen gazetecilerin üzerine, radyasyonlu trenleri eylemcilerden “korumak” üzere görevlendirilmiş askerler kalaşnikoflarla yürüdü. Anti-nükleer gruplar, ölümcül nükleer atıkların taşınmasına karşı sürekli eylem ve kampanya çağrısı yaparak eylemi sonlandırdılar.
17 Mart günü de, Moskova kentinde anti-nükleer, anarşist Rainbow Keepers hareketi ve Otonom Hareket eylemcileri Rusya’nın nükleer programını ve nükleer atık transferlerini protesto ettiler. Kara-kızıl bayraklar ve “Nükleer Atıkların Taşınmasına Hayır” pankartıyla eyleme geçen gruplar, “Dünya Nükleer Çöplük Değildir”, “Çöpünüzü Geri Götürün” başlıklı bildiriler dağıtıp, katil nükleer endüstrisine karşı mücadele çağrısı yaparak eylemlerini sona erdirdiler. Rusya’da nükleer yeniden işleme tesislerinin açılmasına ve nükleer atıkların depolanmasına karşı 2007 yılı Temmuz ayında Rainbow Keepers ve Otonom hareketin Sibirya’nın Angarsk bölgesinde düzenlediği anti-nükleer kampa neo-naziler saldırmıştı. Demir çubuklar, sopalar ve bıçaklarla gece yarısı çadırlarında uyuyan eylemcilere saldıran neo-naziler, 21 yaşındaki Ilya Borodaenko’yu katletmiş ve onlarca kişiyi de ağır yaralamıştı.. Bu saldırı sonrasında, nükleer endüstrisinin eli kanlı katillerine karşı birçok eylemler ve dayanışma eylemleri yapıldı. Dünyanın birçok yerinde yapılan eylemler ve kampanyalarla, katil nükleer endüstrisinin santralleriyle, atıklarıyla, felaketleriyle, saldırılarıyla hayatları gaspının o kadar da kolay olmayacağı binlerce defa yüzlerine tokat gibi çarpıldı ve çarpılmaya da devam edecek. Nükleerci katillerin hayatlarımıza yaptığı saldırılara karşı, nükleere inat yaşasın hayat!

Hiç yorum yok: